Tuesday, November 22, 2011

Kes on kapten?

Kapten on vastavat tunnistust omav laevajuht, kes omab õigust täita laevas kapteni töö­ülesandeid ja kohustusi. Kapten on laeva ainuisikuline juht, kes vastutab kõige eest, kapten on laevaomaniku esindaja laevas. Kaptenit ei vabasta vastutusest ka see, kui laevas on loots – lootsil on nõuandev roll. Kapteni kohustusi ja õigusi kirjeldab kõige paremini lause “Kapten laevas – Jumal taevas”.  

Pilt: Krusensterni kapten binokliga Tallinna vaadet kiikamas
Kaptenid juhivad nii sise- kui ka välisvetes sõitvaid kauba-, reisi-, puksiir-, ekskursiooni- ja teisi laevu. Nad puutuvad oma igapäevatöös kokku erinevate riikide, reisijate ja kaupadega.

Laevakapten juhib laeva – tema ülesanne on töö korraldamine laeval, ta juhib kogu laeva meeskonda ja allüksuste teeninduspersonali. Laevakapten peab jälgima ilmastikku, selle muutumist ning langetama vastavalt sellele laeva juhtimise ja ohutusega (nii meeskonna, reisijate, laeva kui keskkonnaohutusega) seotud otsuseid.

Ta määrab laeva kursi ja kiiruse, manööverdab, et vältida ohte, jälgib pidevalt laeva positsioone kaartide ja navigatsiooniseadmete abil. Ta suunab ja kontrollib meeskonnaliikmeid, kes hoiavad laeva õigel kursil, tagab mootorite töötamise, omab ülevaadet laeva marsruutide kohta ja suhtleb teiste laevade kaptenitega.

Laevakapten hoolitseb, et laeval täidetaks ohutusnõudeid. Tal on ülevaade laeva lastist ja reisijatest, lossimis- ja lastimistöödest ning ta jälgib, et laeva reostustase ei ulatuks üle kehtivate normide.

Kipper on väiksema kui 200 kogumahutavusega laeva juhtimise õigust omav laevajuht. Erinevad selle töö tegemiseks vajalikud kutsetunnistused vastavalt laeva suurusele.

Kapteni ja tüürimeeste töö kirjeldus Rajaleidjas.

Kapten Vikipeedias
Kapten Wikipedia's